Vrom overweegt stappen om ontmantelen kerncentrale

Wednesday, September 12, 2007

Trouw (website), 7 september 2007

(Novum) - Het ministerie van Vrom onderzoekt de mogelijkheden om via juridische weg extra geld af te dwingen van de huidige eigenaar van de kerncentrale in Dodewaard, om die te kunnen ontmantelen. Dit bedrijf, Gemeenschappelijke Kerncentrale Nederland (GKN), schat de kosten op 130 miljoen euro. De beoogde nieuwe eigenaar, de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (Covra), zei vrijdag in het Radio 1-programma Argos dat het 230 miljoen euro gaat kosten.
Het ministerie wil dat Covra Dodewaard overneemt. Covra is het enige bedrijf in Nederland dat radioactief afval verzamelt, verwerkt en opslaat. Covra wil Dodewaard nog voor het einde van de vergunning in 2045 afbreken. De begroting voor het ontmantelen die dit bedrijf opstelde wijkt honderd miljoen af van die van GKN. Beide bedrijven hebben ingenieursbureaus ingeschakeld voor de berekening.
Ton Holtkamp, directeur Stoffen, Afvalstoffen en Straling van Vrom zei in Argos dat GKN de boel netjes moet achterlaten bij de beëindiging van de bedrijfsvoering. "En niet: hier heeft u een pot met geld, misschien is het wel niet genoeg maar dan is het voor u." Uiteindelijk zal de overheid en dus de belastingbetaler opdraaien voor de kosten. Holtkamp zei dit onaanvaardbaar te vinden en heeft de landsadvocaat om raad gevraagd.
Eind oktober praat Vrom opnieuw met GKN over het geld.

Posted in |